o nas  ::  kontakt

 
Strona główna
Premiery
Zapowiedzi
Recenzje
Zwiastuny
Repertuar Kin
Imprezy
Kino Niezależne
Film Polski
Katalog Filmów
Strefa DVD
Program TV
Książki
Przegląd Prasy
 

O FILMIE

plakat 1
plakat 2
plakat 3

recenzja:
Pieskie Życie
Wasze opinie

Twórcy
O aktorach
Obsada

wywiad:
Z Marcinem Dorocińskim - Despero
Z Andrzejem Grabowskim - Gebelsem
Z Rafałem Mohrem - Nielatem
Z Krzysztofem Stroińskim - Metylem  
Z Januszem Gajosem - Benkiem

www.pitbullfilm.pl  
 

 
 
 

Aktorzy filmu "PitBull"







Weronika Rosati (Dżemma),
Marcin Dorociński (Despero);
fot. Joanna Dzwonkowska


MARCIN DOROCIŃSKI
Ważniejsze daty:
1973. 06. 22 - Data urodzenia (Milanówek)
1997 - rok ukończenia studiów (Akademia Teatralna w Warszawie)
Aktor Teatru Dramatycznego w Warszawie.

Wybrana Filmografia:

KILER-ÓW 2-ÓCH - jako „młody wilk" Mirosław (1999);
KRUGERANDY - jako Arek Bilski (1999);
TOROWISKO - jako Zbyszek (1999);
MIASTECZKO - jako Marek (2000-2001);
MARZENIA DO SPEŁNIENIA - jako Marek Lisowski (2001-2002);
PRZEDWIOŚNIE - jako Lulek Antoni (2001);
SFORA - jako oficer UOP (2002);
NIENASYCENIE - jako gen. Niehyd-Ochluj (2003);
SHOW - jako Roman (2003);
DEFEKT – jako dyrektor domu spokojnej starości (2003);
CAMERA CAFE - jako Julian (2004);
VINCI – jako komisarz Wilk(2004);
PITBULL – jako Despero (2005).

Wybrane Teatry TV:

CYD - jako Don Rodrygo (1995);
CO NIE JEST SNEM - jako La Nunzio (2000);
GOLDEN JOE - jako Joe (2000);
NIEOBECNY - jako Psychiatra (2001);
SIEDEM DALEKICH REJSÓW - jako Ksiądz (2001);
TRANSFER - jako Edek (2002).








Janusz Gajos (Benek).
fot. Joanna Dzwonkowska


JANUSZ GAJOS

Ważniejsze daty:
1939. 09. 23 - Data urodzenia (Dąbrowa Górnicza)
1965. 11. 10 - Debiut teatralny
1965 - rok ukończenia studiów (Wydział Aktorski PWSTiF w Łodzi; dyplom 1971)
Aktor filmowy i teatralny. Występował w: Teatrze Zagłębia w Będzinie, Teatrze im. Jaracza w Łodzi; w Warszawie w: Teatrze Komedii, Teatrze Polskim, Teatrze Kwadrat, Teatrze Dramatycznym, od 1984 jest aktorem Teatru Powszechnego. Od 2004 wykładowca Wydziału Aktorskiego PWSFTviT w Łodzi.
Laureat ponad 50 nagród filmowych, telewizyjnych, teatralnych i innych.

Wybrana filmografia:

PANIENKA Z OKIENKA - jako Piotrek (1964);
CZTEREJ PANCERNI I PIES - jako Janek Kos (1966);
MILIONER - jako Józef Mikuła (1977);
KUNG - FU - jako Maciek, redaktor naczelny (1976);
CZŁOWIEK Z ŻELAZA - jako zastępca szefa Radiokomitetu (1981);
LIMUZYNA DAIMLER - BENZ - jako Kuschmerek (1981);
WAHADEŁKO - jako Michał Szmańda (1981);
PRZESŁUCHANIE - jako major "Kąpielowy" (1982);
ALTERNATYWY 4 - jako Jan Winnicki, towarzysz partyjny (1983);
BIG BANG - jako Janek (1986);
DEKALOG, CZTERY w DEKALOG - jako Michał, ojciec Anki (1988);
PIŁKARSKI POKER - jako Jan Laguna, sędzia piłkarski (1988);
UCIECZKA Z KINA "WOLNOŚĆ" - jako cenzor Rabkiewicz (1990);
KIEDY ROZUM ŚPI - jako Cinqueda (1992);
PSY - jako Gross "Siwy", były major SB z Lublina (1992);
SZWADRON - jako rotmistrz Jan Dobrowolski (1992);
TROIS COULEURS. BLANC - jako Mikołaj (1993);
ŚMIERĆ JAK KROMKA CHLEBA - jako Miodek (1994);
ŁAGODNA - jako mąż, właściciel lombardu (1995);
EGZEKUTOR - jako Kowalik "Zadzior" (1999);
FUKS - jako śledczy (1999);
OSTATNIA MISJA - jako komisarz Piotr Sobczak (1999);
ŻÓŁTY SZALIK w ŚWIĘTA POLSKIE - jako bohater (2000);
TO JA, ZŁODZIEJ - jako Roman Wyskocz, właściciel warsztatu samochodowego (2000);
PRZEDWIOŚNIE - jako Baryka Seweryn, ojciec Cezarego (2001);
TAM I Z POWROTEM - jako Andrzej Hoffman (2001);
CHOPIN. PRAGNIENIE MIŁOŚCI - jako Konstanty Pawłowicz , wielki książę (2002);
ZEMSTA (2002) - jako Cześnik (Maciej) Raptusiewicz (2002);
PITBULL - jako Benek (2005).

Wybrane Teatry TV:

BAJADERA - jako Manek (1974);
IGRASZKI Z DIABŁEM - jako Omnimor (1979);
PRZEDSTAWIENIE HAMLETA WE WSI GŁUCHA DOLNA - jako Mate Bukara (1985);
OPOWIEŚCI HOLLYWOODU - jako Odon von Horvath (1986);
ŁAWECZKA - jako On (1988);
SAMOBÓJCA - jako Siemion Siemionowicz Podsiekalnikow (1988);
KOLACJA NA CZTERY RĘCE - jako Jan Sebastian Bach (1990);
POSKROMIENIE ZŁOŚNICY - jako Petruchio (1990);
KEAN - jako Edmund Kean (1991);
MATECZKA - jako Leon (1995);
CHIŃSKA KOKAINA, CZYLI SEN O PARYŻU - jako Ametystow (1997);
KSIĄDZ MAREK - jako Kreczetnikow (1997);
PŁASZCZ - jako Generał Gromotrubow (1998);
ROZMOWY PRZY WYCINANIU LASU - jako Bimber (1998);
BIGDA IDZIE ! - jako Mateusz Bigda (1999);
HERBATKA U STALINA - jako Stalin (1999);
MIŁOŚĆ NA MADAGASKARZE - jako Ritter (2000);
CZWARTA SIOSTRA - jako Generał (2002);
HAMLET - jako Klaudiusz (2003).



ANDRZEJ GRABOWSKI

Ważniejsze daty:
1952. 03. 15 - Data urodzenia (Chrzanów)
1974 - rok ukończenia studiów (PWST w Krakowie)
Aktor Teatru im. Słowackiego w Krakowie. Otrzymał nagrody min.: Grand Prix Toruń '86, główne nagrody w Szczecinie 1987, 1988, nagrody w Kaliszu 1988, 1990.

Wybrana Filmografia:

KAPITAŁ, CZYLI JAK ZROBIĆ PIENIĄDZE W POLSCE . . . - jako Stefan Sapieja, przyjaciel Nowosada (1989);
ŚMIERĆ JAK KROMKA CHLEBA - jako górnik, członek "Solidarności" (1994);
PUŁKOWNIK KWIATKOWSKI - jako ksiądz (1995);
SZABLA OD KOMENDANTA - jako Starszyzna (1995);
BOŻA PODSZEWKA - jako Andrzej Jurewicz, ojciec Marysi (1997);
LA BALLATA DEI LAVAVETRI - jako Paweł, szwagier Janusza (1998);
ŚWIAT WEDŁUG KIEPSKICH - jako Ferdynand Kiepski (1999-2004);
EDGES OF THE LORD - jako Kluba, sąsiad Lipów (2001);
DZIEŃ ŚWIRA - jako sąsiad Adagia (2002);
JAK TO SIĘ ROBI Z DZIEWCZYNAMI - jako Zenon (2002);
KARIERA NIKOSIA DYZMY - jako Roman Kiliński 2002);
SUPERPRODUKCJA - jako gangster Andrzej G. "Napoleon" (2002);
DUBLERZY - jako Leon May (2003);
STACYJKA TV - jako Krupa (2004); PITBULL - jako Gebels (2005).

Wybrany Teatr TV:

ZAPOMNIANY DIABEŁ - jako Kowal (1985);
RYSZARD III - jako Morderca (1989);
SEN SREBRNY SALOMEI - jako Gruszczyński (1994);
LISTOPAD - jako Jan Wazgird (1995);
ZWIERZOCZŁEKOUPIÓR - jako Szczotka (1995);
BOHATER NASZEGO ŚWIATA - jako Michał Jakub Flaherty (1997);
CHIŃSKA KOKAINA, CZYLI SEN O PARYŻU jako Gęś-Ładowny (1997);
PŁASZCZ - jako Stójkowy (1998);
CO NIE JEST SNEM - jako Szofer (2000);
ŻELAZNA KONSTRUKCJA - jako Karol Kazik (2000);
BRAT ELVIS - jako Władek (2001);
AUTOSTRADA - jako Nożyk (2002);
19. POŁUDNIK - jako Prezydent Bartosz Czop (2003).








Piotr Borowski (Zoro Szembeka), Rafał Mohr (Nielat);
fot. Joanna Dzwonkowska


RAFAŁ MOHR
Ważniejsze daty:
1975. 05. 03 - Data urodzenia (Bytów)
1998 - Debiut teatralny w Teatrze Polskim w Warszawie
1998 - Nagroda im. Aleksandra Bardiniego dla absolwenta Akademii Teatralnej przyznana przez rektora tej uczelni)
1998 - rok ukończenia studiów (Wydział Aktorski Akademii Teatralnej w Warszawie)
W sezonie 1998/99 występował w Teatrze Polskim w Warszawie.

Wybrana Filmografia:

SŁODKO GORZKI - jako Mateusz "Mat" Hertz (1996);
CZAS ZDRADY - jako Tonino (1997);
KRONIKI DOMOWE - jako Jojo (1997);
EGZEKUTOR - jako Alex Chomicz (1999);
EGOIŚCI - jako "Młody" (2000);
WIEDŹMIN - jako Tailles (2001);
THE PIANIST - jako policjant żydowski na Umschagplatzu (2002);
PITBULL - jako Nielat (2005).

Wybrane Teatry TV:

PIĘKNO - jako Przyjaciel Pieti (1997);
DWA TEATRY - jako Montek (1998);
DYBUK - jako Aszer (1999);
BALLADA O ZABÓJCACH - jako Leon (2000);
PO DESZCZU - jako Goniec (2002);
DZIEŃ PRZED ZACHODEM - jako Drugi (2003).


WERONIKA ROSATI
Ważniejsze daty:
1984. 01. 09 - Data urodzenia (Warszawa)
Od 2003 studentka Wydziału Aktorskiego PWSFTviT w Łodzi.

Filmografia:

KLASA NA OBCASACH - jako Niki (2000;);
MARZENIA DO SPEŁNIENIA - jako Weronika (2001-2002);
AS - jako Matylda Roszak (2002);
M JAK MIŁOŚĆ - jako Ania (2002-2003);
SAMO ŻYCIE - jako uczennica Ujma (2002-2004);
CZEGO SIĘ BOJĄ FACECI, CZYLI SEKS W MNIEJSZYM MIEŚCIE - jako listonoszka Dominika (2003);
TAK CZY NIE? - jako Basia Barniłowska (2003);
PITBULL – jako Dżemma (2005).


W latach 1998-2002 uczęszczała na zajęcia taneczne i akrobatykę do Teatru Buffo. Naukę techniki aktorskiej rozpoczęła w wieku 16 lat w Teatrze Ochota. W latach 2002-2003 była studentką w Prywatnej Szkole Aktorskiej państwa Machulskich.
Interesuje się historią filmu i teatru. Szczególnie pasjonuje się starym kinem amerykańskim. Inne jej zamiłowanie to amerykańska dramaturgia współczesna. Biegle włada językiem angielskim i francuskim. Lubi sporty walki, tenis, pływanie i taniec (od klasycznego po współczesny).








Krzysztof Stroiński (Metyl), Patryk Vega (reżyser);
fot. Joanna Dzwonkowska


KRZYSZTOF STROIŃSKI
Ważniejsze daty:
1950. 10. 09 - Data urodzenia (Pszczyna, woj. katowickie)
1972 - Wykształcenie - rok ukończenia studiów (Wydział AktorskiPWSFTviT w Łodzi). Aktor filmowy i teatralny. Występował w Teatrze im. Solskiego w Tarnowie, Teatrze im. Jaracza w Łodzi, Teatrze Komedii, Teatrze Dramatycznym, Teatrze Nowym. Od roku 1990 występuje w Teatrze Powszechnym.

Wybrana Filmografia:

DALEKO OD SZOSY - jako Leszek Górecki (1976);
WESELA NIE BĘDZIE - jako Wojtek Bukowski (1978);
ARCHIV DES TODES - jako Heiner (1980);
BLISKO, CORAZ BLIŻEJ - jako Gustek Wanota, syn Teresy i Roberta (1986);
300 MIL DO NIEBA - jako Zdzisio, ojciec Elki (1989);
BONNE CHANCE FRENCHIE - jako Pere d'Henri (1991);
WSZYSTKO, CO NAJWAŻNIEJSZE... - jako Adam Chrostowski (1992);
WIELKI TYDZIEŃ - jako kolejarz Osipowicz (1995);
DZIECI I RYBY - jako Antoni (1996);
TYDZIEŃ Z ŻYCIA MĘŻCZYZNY - jako Oleś, przyjaciel Adama (1999);
NIEZNANA OPOWIEŚĆ WIGILIJNA - jako Miłosz (2000);
TO JA, ZŁODZIEJ - jako ojczym "Jaja" (2000);
KAMELEON - jako Kajtek, przyjaciel "Kameleona" (2001);
MOJE MIASTO w POKOLENIE 2000 - jako Stefan, ojciec "Goździka" (2002);
CIAŁO - jako fryzjer Eugeniusz (2003);
STACYJKA TV - jako profesor Buczek (2004);
PITBULL - jako Metyl (2005).

Nagrody filmowe:

1977 DALEKO OD SZOSY Olsztyn (Festiwal Polskiej Twórczości Telewizyjnej) nagroda aktorska za stworzenie popularnych postaci telewizyjnych;
2002 MOJE MIASTO Koszalin (KSF "Młodzi i Film") nagroda aktorska.

Wybrane Teatry TV:

GWAŁTU, CO SIĘ DZIEJE - jako Błażej (1992);
DOM OTWARTY (1994) - jako Adolf (1994);
GŁOŚNA SPRAWA - jako Olak (1994);
FARSA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ - jako Ukleja (1995);
HELOIZA I ABELARD - jako Kanonik (1995);
PROMETEUSZ POCIĘTY - jako Minister (1995);
KOCIOKWIK - jako Wacław Kuś (1996);
STAN ZAPAŚCI - jako Aleksander (1997);
CIAŁOPALENIE - jako Jacek (1999);
ŚMIERĆ ZA ŚMIERĆ, CZYLI DOBRY CHŁOPIEC - jako Marcin Witczak (2000);
SZKOŁA OBMOWY - jako Ramota (2001);
POWTÓRKA - jako Staszek (2003).


powrót do strony filmu


z mat. dystrybutora
opr. EWA
 

 

Strona główna • Premiery • Zapowiedzi • Recenzje • Zwiastuny • Repertuar Kin • Imprezy • Kino Niezależne • Film Polski • Katalog Filmów   KINO DOMOWE  Strefa DVD • Program TV 
CZYTELNIA
Książki • Przegląd Prasy 
 O SERWISIE • KONTAKT • REKLAMA • Nota prawna • Agencja ACORDEON

Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyring © 2001,2002,2003 eFILM MEDIARTE

Strona główna • Premiery • Zapowiedzi • Recenzje • Zwiastuny • Repertuar Kin • Imprezy • Kino Niezależne • Film Polski • Katalog Filmów  Strefa DVD • Program TV  Książki • Przegląd Prasy 
 O SERWISIE • KONTAKT • REKLAMA • Nota prawna • Agencja ACORDEON

Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyring © ACORDEON Agencja Artystyczna