o nas  ::  kontakt

 
Strona główna
Premiery
Zapowiedzi
Recenzje
Zwiastuny
Repertuar Kin
Imprezy
Kino Niezależne
Film Polski
Katalog Filmów
Strefa DVD
Program TV
Książki
Przegląd Prasy
 

O FILMIE

plakat

czytelnia:
Recenzje w prasie zagranicznej
Twórcy filmu

recenzja:
Nie tak miło być kanarem

 
 
 

Twórcy filmu "Kontrolerzy"


Nimród Antal
Scenariusz/Reżyseria:

Urodzony w Los Angeles, 30 listopada 1973 r.

Nimród już jako dziecko bardzo lubił oglądać filmy i od najmłodszych lat wiedział, że jego przyszła praca będzie związana z filmem.
Jeszcze w Stanach Zjednoczonych uczęszczał na warsztaty filmowe w Pasadena Art Center. Po ukończeniu szkoły średniej przeniósł się na Węgry, do kraju swoich przodków, gdzie zapisał się na wydział operatorski w Szkole Filmowej w Budapeszcie. Po roku przeniósł się na reżyserię. Jego film dyplomowy Biztosítás zdobył nagrody podczas Węgierskiego Tygodnia Filmowego oraz na Festiwalu Filmowym w Salonikach.

Po ukończeniu studiów reżyserował filmy reklamowe oraz teledyski na Węgrzech i za granicą. Kontrolerzy to jego reżyserski debiut fabularny.

Nimród próbował także swoich sił jako aktor – jego najbardziej cenioną kreacją jest rola młodego policjanta w filmie Közel a szerelemhez.

Większość członków ekipy i obsady Kontrolerów to dobrzy znajomi Nimróda. Regularnie współpracował z producentem Tamásem Hutlassą i autorem zdjęć Gyulą Padosem, a wielu aktorów grających w Kontrolerach pojawiło się wcześniej w jego filmie dyplomowym.

Film Kontrolerzy był przebojem kinowym na Węgrzech i zdobył kilka nagród podczas 35-tego Węgierskiego Tygodnia Filmowego, m.in. nagrodę krytyków zagranicznych im. Gene’a Moskowitza oraz nagrodę Sándora Simó za najlepszy debiut reżyserski. Na Festiwalu Filmowym w Cannes Kontrolerzy zostali wyróżnieni Le Prix de la Jeunesse.

Filmografia:

Reżyser:
- Kontrolerzy (2003) – film fabularny 106 min
- Biztosítás (1998) – film krótkometrażowy 31 min
- Bohóclövészet (1993 ) film krótkometrażowy 13 min

Aktor:
- Posztkatona (2002) jako żołnierz
- Balra a nap nyugszik (2000) jako Megbízó
- Közel a szerelemhez (1999) jako Gyuri
- Roarsch (1996) jako Roarsch


Gyula Pados
Zdjęcia:

Urodzony w Budapeszcie , 2 kwietnia 1969 r

Gyula już w młodości interesował się fotografią i był członkiem klubu filmowego. Wszyscy jego koledzy chcieli być reżyserami, jemu pozostało więc stanie za kamerą. Ukończył wydział operatorski na Akademii Filmowej. Jego film dyplomowy Hajnal otrzymał liczne nagrody na międzynarodowych festiwalach filmowych.

Swoim nowatorskim podejściem w pracy przy filmach reklamowych oraz teledyskach zdobył uznanie w środowisku zawodowym i stał się znanym, także za granicą, operatorem filmowym. Jego pierwszym filmem fabularnym był angielski Hotel Splendide, nagrodzony w kategorii Najlepsze Zdjęcia na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Sitges.

Na studiach poznał Nimróda Antala, połączyły ich podobne zainteresowania, wspólnie nakręcili liczne filmy reklamowe i krótkometrażowe. Ich pierwsza fabularna produkcja, film Kontrolerzy dostał nagrodę w kategorii Najlepsze Zdjęcia na 35-tym Węgierskim Tygodniu Filmowym za wspaniałe przedstawienie atmosfery podziemnego świata.

Po zakończeniu zdjęć do Kontrolerów Gyula nie miał zbyt wiele czasu na odpoczynek - obecnie pracuje przy filmie opartym na powieści laureata Literackiej Nagrody Nobla Imrego Kertésza Los utracony (Sorstalanság) oraz przy komedii Állítsátok meg Terézanyut!.

Filmografia:

- Állítsátok meg Terézanyut! (2004)
- Sorstalanság (2004)
- Kontrolerzy (2003)
- The Heart Of Me (2002)
- Hotel Splendide (2000)
- Biztosítás (film krótkometrażowy, 1998)
- The Star (film krótkometrażowy, 1998)
- The Sin Eater (film krótkometrażowy, 1997)
- Angyal utca 13. (film krótkometrażowy, 1996)
- Hajnal (film krótkometrażowy, 1991)

Nagrody:

35-ty Węgierski Tydzień Filmowy, 2004
- Najlepsze Zdjęcia (Kontrolerzy)
Festiwal Filmów Krótkometrażowych w Atenach, 1999
- Najlepsze Zdjęcia (Biztosítás)
Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Sitges , 1995
- Najlepsze zdjęcia (Hotel Splendide)
Festiwal Filmowy w Monachium, 1995
- Najlepsze Zdjęcia (Angyal utca 13.)
Festiwal Filmów Krótkometrażowych w Oberhausen, 1991
- Grand Prix (Hajnal)
Festiwal Filmowy w Monachium , 1991
- Nagroda im. Wima Wendersa (Hajnal)

powrót do strony filmu


z mat dystrybutora
opr. EWA

 

Strona główna • Premiery • Zapowiedzi • Recenzje • Zwiastuny • Repertuar Kin • Imprezy • Kino Niezależne • Film Polski • Katalog Filmów   KINO DOMOWE  Strefa DVD • Program TV 
CZYTELNIA
Książki • Przegląd Prasy 
 O SERWISIE • KONTAKT • REKLAMA • Nota prawna • Agencja ACORDEON

Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyring © 2001,2002,2003 eFILM MEDIARTE

Strona główna • Premiery • Zapowiedzi • Recenzje • Zwiastuny • Repertuar Kin • Imprezy • Kino Niezależne • Film Polski • Katalog Filmów  Strefa DVD • Program TV  Książki • Przegląd Prasy 
 O SERWISIE • KONTAKT • REKLAMA • Nota prawna • Agencja ACORDEON

Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyring © ACORDEON Agencja Artystyczna