o nas  ::  kontakt

 
Strona główna
Premiery
Zapowiedzi
Recenzje
Zwiastuny
Repertuar Kin
Imprezy
Kino Niezależne
Film Polski
Katalog Filmów
Strefa DVD
Program TV
Książki
Przegląd Prasy
 

O FILMIE

plakat

czytelnia:
Feridun Zaimoglu rozmawia z Fatihem Akinem, reżyserem filmu „Głową w mur”
Pomysł i dobór aktorów
Zderzenie kultur
Twórcy
Aktorzy

 
 
 

Twórcy filmu  „Głową w mur”


Fatih Akin – reżyseria i scenariusz
Urodzony w 1973 roku w Hamburgu Fatih Akin jest reżyserem, scenarzystą i aktorem. Studiował na hamburskiej Hochschule für Bildende Künste, a w 1995 roku nakręcił udany debiut - krótkometrażowy „Sensin”, który zdobył nagrodę publiczności na International Short Film Festival w Hamburgu. Pierwszy film fabularny Akina, mroczny dramat „Szybko i bezboleśnie” (1997), został entuzjastycznie przyjęty przez widzów i krytyków, zdobywając 9 nagród, w tym Brązowego Lamparta w Locarno, nagrodę Adolfa Grimme’a oraz Bawarską Nagrodę Filmową.
Fatih Akin potwierdził swoją zawodową wszechstronność reżyserując romantyczny film drogi „W lipcu” (2000), dokument „Kiedy myślę o Niemczech – Zapomnieliśmy wrócić” (2000) oraz „Solino” (2002). Ten ostatni - historia włoskiej rodziny przyjeżdżającej do pracy w niemieckim Zagłębiu Ruhry - to pierwszy film Fatiha Akina, do którego nie napisał on scenariusza.
Fatih urodził się w tureckiej rodzinie, co sprawia, że jego najnowszy dramat „Głową w mur”, jest filmem bardzo osobistym. Obraz ten zdobył Złotego Niedźwiedzia na 54-tym Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Berlinie w 2004 roku, gdzie trzy lata wcześniej Akin sam był członkiem jury.
30-letni reżyser od początku kariery współpracował z Hamburg WÜSTE Filmproduktion, a w 2003 roku założył własną firmę producencką Corazón International. W 2002 roku Fatih Akin otrzymał nagrodę DEFA Young Talent za wszystkie wyprodukowane przez siebie filmy.

Filmografia (jako reżyser)
1995 Sensin ... You’re the one! – film krótkometrażowy
1996 Chwast (Weed) – film krótkometrażowy
1997 Szybko i bezboleśnie (Short Sharp Shock)
2000 W lipcu (In July)
2000 Kiedy myślę o Niemczech – Zapomnieliśmy wrócić (Wir haben vergessen zurückzukehren)
2002 Solino
2003 Głową w mur (Head-On)


Rainer Klausmann – zdjęcia
Trudno jest znaleźć takie miejsce na Ziemi, którego Rainer Klausmann by nie sfilmował. Przedzierał się przez południowoamerykańską dżunglę z reżyserem Wernerem Herzogiem i z wielkim aktorem Klausem Kinskim, kręcąc zdjęcia do filmu „Fitzcarraldo”. Pracował także w Indiach, Izraelu, Kuwejcie, Libanie oraz Australii …
W 1995 roku Klausmann otrzymał prestiżową nagrodę Adolfa Grimme’a za zdjęcia do filmu „Ausgerechnet Zoé” Markusa Imbodena.
W 1998 roku został wyróżniony nagrodami niemieckiej telewizji, Złotymi Lwami, za filmy telewizyjne „Trickser” i „Das Urteil” (oba w reżyserii Olivera Hirschbiegela). W 2000 roku nagrodzono go Bawarską Nagrodą Filmową za zdjęcia do trzymającego w napięciu psychologicznego thrillera „Eksperyment” (także w reżyserii Olivera Hirschbiegela). Inne filmy w jego dorobku to m.in.: „Bride of the Orient”, „Krzyk kamienia”, „Katzendiebe” oraz „Comedian”.
Urodzony w 1949 roku Rainer Klausmann pracował z reżyserem „Głową w mur” Fatihem Akinem przy filmie „Solino” (w 2002 roku).

Filmografia (wybór)
1982 Fitzcarraldo (Reżyseria: Werner Herzog)
1985 Cold in Columbia (Reżyseria: Dieter Schidor)
1988 Bride of the Orient (Reżyseria: Urs Odermatt)
1991 Krzyk kamienia (Reżyseria: Werner Herzog)
1992 Lessons of Darkness (Reżyseria: Werner Herzog)
1996 Katzendiebe (Reżyseria: Markus Imboden)
1997 Trickser (Reżyseria: Oliver Hirschbiegel)
1997 Das Urteil (Reżyseria: Oliver Hirschbiegel)
1997 Ausgerechnet Zoé (Reżyseria: Markus Imboden)
2000 Comedian (Reżyseria: Markus Imboden)
2000 Eksperyment (Reżyseria: Oliver Hirschbiegel)
2002 Solino (Reżyseria: Fatih Akin)
2002 Mein letzer Film (Reżyseria: Oliver Hirschbiegel)
2003 Głową w mur (Reżyseria: Fatih Akin)


powrót do strony filmu


z mat. dystrybutora
opr. EWA
 

 

Strona główna • Premiery • Zapowiedzi • Recenzje • Zwiastuny • Repertuar Kin • Imprezy • Kino Niezależne • Film Polski • Katalog Filmów   KINO DOMOWE  Strefa DVD • Program TV 
CZYTELNIA
Książki • Przegląd Prasy 
 O SERWISIE • KONTAKT • REKLAMA • Nota prawna • Agencja ACORDEON

Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyring © 2001,2002,2003 eFILM MEDIARTE

Strona główna • Premiery • Zapowiedzi • Recenzje • Zwiastuny • Repertuar Kin • Imprezy • Kino Niezależne • Film Polski • Katalog Filmów  Strefa DVD • Program TV  Książki • Przegląd Prasy 
 O SERWISIE • KONTAKT • REKLAMA • Nota prawna • Agencja ACORDEON

Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyring © ACORDEON Agencja Artystyczna