o nas  ::  kontakt

 
Strona główna
Premiery
Zapowiedzi
Recenzje
Zwiastuny
Repertuar Kin
Imprezy
Kino Niezależne
Film Polski
Katalog Filmów
Strefa DVD
Program TV
Książki
Przegląd Prasy
 

O FILMIE

plakat

czytelnia:
Feridun Zaimoglu rozmawia z Fatihem Akinem, reżyserem filmu „Głową w mur”
Pomysł i dobór aktorów
Zderzenie kultur
Twórcy
Aktorzy

 
 
 

Aktorzy w filmie  „Głową w mur”


Birol Ünel - Cahit
„Birol jest dla mnie jak młodszy, zwariowany brat. Jestem jego wielkim fanem” - tak Fatih Akin opisuje swoje relacje z odtwórcą głównej roli w filmie „Głową w mur”. Akin spotkał charyzmatycznego tureckiego aktora podczas realizacji swojego pierwszego filmu fabularnego „Szybko i bezboleśnie” (1997). Ünel zagrał w jego ciepłym, romantycznym filmie drogi „W lipcu” (1999). Następnie wystąpił w „Ohne mich” Dany’ego Levi (1994), „Unknown Friend” (1999) w reżyserii Anne Hoegh Krohn, „Planet Alex” (1999) w reżyserii Uli M. Schüppela, „King of Thieves” (2000) Ivana Fili oraz w „Anam” (2000) Büketa Alakusa. Ünel pojawił się również w dramacie Jeana-Jacquesa Annauda „Wróg u bram” (2000), którego akcja toczy się podczas drugiej wojny światowej.
Ünel rozpoczął swoją karierę jako aktor teatralny. W sezonie 1992/93 zagrał główne role w sztukach „Caligula” i „Bericht an die Akademie”. Ostatnio Birol Ünel występował na berlińskiej scenie w przedstawieniu „Die Nibelungen – Born Bad”.

Filmografia (wybór)
1988 The Passenger – Welcome to Germany (Reżyseria: Thomas Brasch)
1989 A Wopbopaoobop (Reżyseria: Andy Bausch)
1994 Ohne mich (Reżyseria: Dani Levy)
1999 Planet Alex (Reżyseria: Ulli Schüppel)
1999 W lipcu (Reżyseria: Fatih Akin)
1999 Unknown Friend (Reżyseria: Anne Hoegh Krohn)
2000 Anam, (Reżyseria: Buket Alakus)
2000 King of Thieves (Reżyseria: Ivan Fila)
2000 Wróg u bram (Reżyseria: Jean-Jacques Annaud)
2001 Blackberry (Reżyseria: Oliver Rihs)
2003 Głową w mur (Reżyseria: Fatih Akin)


Sibel Kekilli - Sibel
Urodziła się w 1980 roku w Heilbronn w Niemczech w tureckiej rodzinie. Pracowała w centrum handlowym, a później jako pracownik administracyjny w Essen City Hall. W wieku 23 lat została - praktycznie z ulicy - zaangażowana do pierwszego filmu fabularnego. „Jest utalentowaną, absolutną perfekcjonistką”- mówi producent Ralph Schwingel. Reżyser Fatih Akin także jest pełen podziwu dla jej talentu: „Sibel zawsze realizuje swoje plany”. Młoda Niemka tureckiego pochodzenia mieszka obecnie w Hamburgu ze swoim przyjacielem oraz psem rasy rotweiler i ma zamiar kontynuować karierę aktorki.


powrót do strony filmu


z mat. dystrybutora
opr. EWA
 

 

Strona główna • Premiery • Zapowiedzi • Recenzje • Zwiastuny • Repertuar Kin • Imprezy • Kino Niezależne • Film Polski • Katalog Filmów   KINO DOMOWE  Strefa DVD • Program TV 
CZYTELNIA
Książki • Przegląd Prasy 
 O SERWISIE • KONTAKT • REKLAMA • Nota prawna • Agencja ACORDEON

Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyring © 2001,2002,2003 eFILM MEDIARTE

Strona główna • Premiery • Zapowiedzi • Recenzje • Zwiastuny • Repertuar Kin • Imprezy • Kino Niezależne • Film Polski • Katalog Filmów  Strefa DVD • Program TV  Książki • Przegląd Prasy 
 O SERWISIE • KONTAKT • REKLAMA • Nota prawna • Agencja ACORDEON

Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyring © ACORDEON Agencja Artystyczna