o nas  ::  kontakt

 
Strona główna
Premiery
Zapowiedzi
Recenzje
Zwiastuny
Repertuar Kin
Imprezy
Kino Niezależne
Film Polski
Katalog Filmów
Strefa DVD
Program TV
Książki
Przegląd Prasy
 

O FILMIE

plakat

czytelnia:
Aktorzy
Twórcy

recenzja:
Prasa o filmie

 
 
 

Aktorzy w filmie "Dziwka"


DENISE RICHARDS (Rebecca)

Właściwie Denise Lee Richards. Mając 15 lat została modelką. Reklamowała m.in. szminki z serii „Bonne Bella“. Aktorską karierę rozpoczęła od występów w telewizyjnych serialach („Doogie Howser – lekarz medycyny“, „Kroniki Seinfelda“, „Melrose Place“, „Beverly Hills 90210“, „Przyjaciele“). Pierwszy sukces odniosła w ekscentrycznym widowisku s.f. „Żołnierze kosmosu“. Była dziewczyną Jamesa Bonda („Świat to za mało“). W 2002 roku wyszła za mąż za Charliego Sheena, z którym ma córeczkę.

Filmografia:
1993 – Strzelając śmiechem (Loaded Weapon 1)
1994 – Prawo Burke’a (Burke’s Law); Młody T-Rex (Tammy and the T-Rex); Lookin‘ Italian
1995 – P.C.H.; Piąta Aleja 919 (919 Fifth Avenue)
1996 – Pier 66 (tv); W mgnieniu oka (In the Blink of an Eye)
1997 – Donikąd (Nowhere); Żołnierze kosmosu (Starship Troopers)
1998 – Lookin‘ Italian; Dzikie żądze (Wild Things)
1999 – Świat to za mało (The World Is Not Enough); Wyścig (Tail Lights Fade); Drop Dead Gorgeous
2001 – Walentynki (Valentine); Dobre rady (Good Advice)
2002 – Empire
2002 – Facet z odzysku (You Stupid Man); Tajniak (Undercover Brother); Trzeci do pary (The Third Wheel)
2003 – Straszny film 3 (Scary Movie 3); To właśnie miłość (Love Actually)
2004 – Dziwka (Yo puta); Elvis Has Left the Building

DARYL HANNAH (Adriana)

Właściwie Daryl Christine Hannah. Urodziła się 3 grudnia 1960 roku w Chicago. W dzieciństwie uczyła się tańca baletowego. Aktorstwo studiowała w University of Southern California School of Theatre i w Goodman Theatre w Chicago. Zadebiutowała epizodem w 1981 roku w „Furii“ (The Fury) Briana De Palmy. Największe sukcesy odnosiła w latach 80. Krytycy wysoko ocenili jej występy w „Łowcy robotów“ (rola kobiety-androida), „Plusku“ (zagrała morską syrenę) i „Orłach Temidy“. Prasa bulwarowa rozpisywała się o jej romansie z Johnem Kennedy Jr.
W latach 90. aktorstwo przestało Hannah wystarczać. W 1994 roku zdobyła nagrodę jury na festiwalu w Berlinie za swój krótkometrażowy film „The Last Supper“. Hannah nie tylko film wyreżyserowała, ale także napisała do niego scenariusz. Triumfalnym comebackiem na ekrany stała się dla niej rola w obu częściach „Kill Bill“ Quentina Tarantino.

Filmografia:
1981 – Kraj dla twardzieli (Hard Country)
1982 – Paper Dolls; Łowca robotów (Blade Runner); Letni kochankowie (Summer Lovers)
1984 – Buntownik z Eberton (Reckless); Papież z Greenwich Village (The Pope of Greenwich Village); Plusk (Splash)
1986 – Klan Niedźwiedzia Jaskinowego (The Clan of the Cave Bear); Orły Temidy (Legal Eagles)
1987 – Wall Street; Roxanne
1988 – Zjawy (High Spirits)
1989 – Stalowe magnolie (Steel Magnolias)
1991 – At Play in the Fields of the Lord
1992 – Wspomnienia niewidzialnego człowieka (Memoirs of an Invisible Man)
1993 – Kobieta-olbrzym (Attack of the 50 Ft. Woman); Dwaj zgryźliwi tetrycy (Grumpy Old Men)
1994 – Klan urwisów (The Little Rascals)
1995 – Córka morderców (The Tie That Binds); Dwaj jeszcze bardziej zgryźliwi tetrycy (Grumpier Old Men)
1996 – Zbyt wiele (Two Much)
1997 – Pistolet (Gun); Ostatnie dni Frankiego Muchy (The Last Days of Frankie the Fly); Ostatni Don (The Last Don); Prawdziwa blondynka (The Real Blonde)
1998 – Hi-Life; Rodzina Addamsów: Wielki zjazd (Addams Family Reunion); Opowieści o odwadze: Dwie rodziny (Rescuers: Stories of Courage: Two Families); Okno na podwórze (Rear Window); Fałszywa ofiara (The Gingerbread Man)
1999 – Speedway Junky; Wildflowers; Wróg mojego wroga (Diplomatic Siege); Mój przyjaciel Marsjanin (My Favorite Martian)
2000 – Dancing at the Blue Iguana
2001 – Hearts and Bones; Jackpot; Jack i Czarodziejska Fasola (Jack and the Beanstalk: The Real Story)
2002 – Brudna forsa (Run for the Money); W poszukiwaniu Debry Winger (Searching for Debra Winger); Szkoła uczuć (A Walk to Remember)
2003 – Zlecenie (The Job); The Big Empty; Northfork; Kill Bill (Kill Bill vol. 1)
2004 – Supercross; Dziwka (Yo puta); Silver City; Kill Bill 2 (Kill Bill vol. 2)

JOAQUIM DE ALMEIDA (Pierre)

Jeden z najbardziej uznanych aktorów portugalskich. Występuje w filmach portugalskich, hiszpańskich, włoskich, meksykańskich, francuskich oraz w produkcjach hollywoodzkich. Urodził się 15 marca 1957 roku w Lizbonie. Zna płynnie siedem języków. Zanim rozpoczął karierę aktorską był ogrodnikiem w ambasadzie Zairu w Wiedniu. Pierwszy rozgłos przyniosła mu rola w „Good Morning, Babylon“. Niedawno otworzył w Lizbonie restaurację „O Porcao“, gdzie serwuje się kuchnię brazylijską.

Filmografia:
1982 – The Soldier
1983 – Konsul honorowy (The Honorary Consul)
1987 – Reporter X; Good Morning, Babylon; The Sun and the Moon; Milan noir
1988 – Terre sacree
1989 – Les Deux Fragonard; Love Dream; Disamistade
1990 – Segno di fuoco; Sandino; A Ilha
1991 – A Idade Maior; El Dia que naci yo; El Rey pasmado
1992 – Aqui D’El Rei! (tv); Retrato de Familia; Mistrz szpady (El Maestro de esgrima); Terra Fria; Una Estacion de passo
1993 – Amor e Dedinhos de Pe; Sombras en una batalla; Amok; El Baile de las animas
1994 – Uma Vida Normal; Stan zagrożenia (Clear and Present Danger); Tylko ty (Only You); Estoria do Gato e da Lua (dubbing)
1995 – Desperado; Adco e Eva
1996 – Sostiene Pereira; Dead Man’s Walk (miniserial, tv); Nostromo (miniserial, tv)
1997 – Corazon loco; Fatima (tv); Elles; Tentacco; L’Enfant du bout du monde (tv)
1998 – Cucaracha (La Cucaracha); Złoto południa (Dollar for the Dead, tv)
1999 – On the Run; No Vacancy; Vendetta (tv), Ostatni bohater (One Man’s Hero); Inferno; Camino de Santiago (miniserial, tv)
2000 – Falcone; Capitanes de abril
2001 – La Voz de su amo; O Xango de Baker Street; Behind Enemy Lines
2002 – Woda i sól (Agua e Sal); Stranded; Sueurs; Entre chiens et loups
2003 – Kingpin (miniserial, tv); Os Imortais; Il Fuggiasco
2004 – Dziwka (Yo puta)

powrót do strony filmu


z mat dystrybutora
opr. EWA
 

 

Strona główna • Premiery • Zapowiedzi • Recenzje • Zwiastuny • Repertuar Kin • Imprezy • Kino Niezależne • Film Polski • Katalog Filmów   KINO DOMOWE  Strefa DVD • Program TV 
CZYTELNIA
Książki • Przegląd Prasy 
 O SERWISIE • KONTAKT • REKLAMA • Nota prawna • Agencja ACORDEON

Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyring © 2001,2002,2003 eFILM MEDIARTE

Strona główna • Premiery • Zapowiedzi • Recenzje • Zwiastuny • Repertuar Kin • Imprezy • Kino Niezależne • Film Polski • Katalog Filmów  Strefa DVD • Program TV  Książki • Przegląd Prasy 
 O SERWISIE • KONTAKT • REKLAMA • Nota prawna • Agencja ACORDEON

Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyring © ACORDEON Agencja Artystyczna